Marta Kosińska

Specjalistka ds. Fundraisingu oraz Kierowniczka Działu Komunikacji i Promocji

Kontakt:
marta.kosinska@fundacjarc.org.pl

W Fundacji RC zajmuje się fundraisingiem (pozyskiwaniem funduszy), prowadzi szkolenia i doradztwo dla NGO, a także kieruje Działem Komunikacji i Promocji.

Ukończyła Psychologię na Uniwersytecie Gdańskim, Seksuologię na Uniwersytecie im. A.Mickiewicza w Poznaniu i w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, zaawansowany kurs Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach, a także Studium Pozyskiwania i Rozliczania Funduszy dla Organizacji Pozarządowych w Wyższej Szkole Bankowej.

Absolwentka licznych szkoleń międzynarodowych i krajowych z tematyki projektowania zmiany społecznej, pracy na rzecz osób wykluczonych oraz specyfiki działania NGO, w tym Szkoły Liderów 2010. Jest w trakcie procesu certyfikacji EFA (Europejskiego Stowarzyszenia Fundraisingu) na zawodową fundraiserkę.

Od 14 lat z powodzeniem tworzy i koordynuje działania w organizacjach pozarządowych w Gdańsku. Za inicjatywę i realizację wieloletnich projektów „Edukacja Bez Tabu” oraz „Poradnia Bez Tabu” wraz z zespołem została uhonorowana Europejską Nagrodą Tolerancji Tolerantia 2012. W roku 2015 skoordynowała całoroczną pracę kilkudziesięciu wolontariuszy nad I Trójmiejskim Marszem Równości, dzięki czemu w bezpiecznej paradzie wzięło udział ponad 3000 osób.

Jest weganką, przemierza miasto na rowerze, kocha koty, ludzi i inne zwierzęta.